Converse – обувките с един век история!

CONVERSE Chuck Taylor All Star sneakers са не просто обувки на едно поколение, те са символ на американската култура. Историята на CONVERSE започва през 20 век и е емблематична за еволюцията в баскетбола.

CONVERSE са свидетели не само на бурното развитие на баскетбола, но и популяризирането на rock&roll.60% от американците притежават или са притежавали поне един чифт конверски. През 1917 г. са обявени официално за оригинални баскетболни обувки благодарение на баскетболната легенда Chuck Taylor. Неговият подпис присъства като лого отзад на глезена на всеки един модел All Star.

Колекцията на Converse е изградена върху наследеното от поколения американци отношение към спорта и включва линия за професионален спорт, класическа спортна линия и продукти за ежедневието – за жени, мъже и деца, както и спортни дрехи.

През 2008 г. Converse празнува своя 100 – годишен юбилей. Когато през 1908 г. Маркъс М. Конвърс (Marquis M Converse) отваря вратите на компанията за каучукови обувки Converse в Молдън, Масачузетс, той надали е имал представа, че 100 години по-късно, обувките със звездата ще са истински модни икони в световен мащаб

Charles "Chuck" Taylor, купи чифт обувки от революционните Converse All Star през 1918, когато бе седемнайсетгодишен страстен баскетболен играч от Columbus, Indiana. Щом Chuck обу своя първи чифт обувки Converse All Star, цяла нова ера в баскетбола се появи на бял свят. Chuck скоро стана звезда на всички американски средни училища, и накрая игра за New York Celtics, Buffalo Germans и Akron Firestones.

Вдъхновен от оригиналната обувка All Star, Chuck Taylor отиде в Чикагския офис продажби на Converse с изобретателни идеи за подобрения на обувката и впечатли лидерите на компанията. Chuck Taylor започна работа в Converse през 1918 и незабавно постави своите нови идеи в нова версия на All Star. Той промени стъпалото на обувката за да създаде още повече триене и прибави аплик на глезена за да създаде повече поддръжка и защита за глезените на играчи които бяха майстори на "fast break". Новите подобрения позволиха на играчите да се придвижват и справят както никога преди. Като резултат, баскетболните играчи бяха способни да играят с повече скорост и ловкост.

През на 20-ти век, Converse отново и отново въвеждаше за поколения подред новаторски обувки, които определяха категориите на спортните обувки и станаха стандарт в екипировката. Обувките Chuck Taylor All Star, популярно известни като "Chucks", оттогава прекрачиха културни и социално-икономически граници и се развиха отвъд в проява на американски и глобален младежки символ на оригиналност и индивидуалност.

Въпреки по-голямата популярност и успех на обувки Converse, компанията някак си успя да фалира.През 2003г. Nike изкупува Converse. Converse фабриките са били преместени в чужбина, и традиционните 2 пластови платна плат са били заменени с 1-пластов текстил.

Източници:

http://www.facebook.com/note.php?note_id=115273777956

http://4anta.com/2009/10/converse-obuvkite-s-edin-vek-istoriya/

http://bg.hicow.com/chuck-taylor/%D0%BE%D0%B1%D1%89%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5/chuck-taylor-all-stars-2187650.html

Автор: Тихомир Искрев стажант-репортер

 

 

Рубрики Brand и тагове , , , ..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>