„Ако си роден без криле, не им пречи да израснат.“ Коко Шанел

„Дадох на жените чувството за свобода, дадох им обратно техните тела. Тела, които бяха потънали под слоеве от дантели, корсети и подплънки, заради приумиците на някои дизайнери”. Коко Шанел
                                                                                      

Габриел Боньор Шанел е известна модна дизайнерка, модернистка, революционизирала женската мода с включване в нея на мъжки елементи. Пионер в света на модата на 20 – ти век. Характерното в нейната философия са изчистените линии и елементи откраднати от мъжката мода. Заради въздействието, което оказва Шанел върху развитието на модата, списание Таймс я включва в класацията на 100-те най – влиятелни личности на 20-ти век – единствен представител на модата в тази класация.

Габриел Боньор Шанел е родена на 19 август 1883 година в Оверн, малко градче в долината на река Лоар. Тя е второто дете в семейството на пътуващия продавач Алберт Шанел и Джийн Дьовале. Те се венчават през 1883 г. и имат 6 деца – 3 момчета и 3 момичета. Когато е на 12 години майка й умира от туберкулоза,  а баща й напуска дома им. Децата са пратени в приют за сираци намиращ се в католически манастир. Ваканциите момичето прекарвало при роднини, които я научават на тънкости в шиенето. Скоро след 18-годишна си възраст започва любовна връзка с милионера Етиен Балсан, който я среща с елита на тогавашното френско общество. По това време тя започва да изработва и декорира шапки. Това нейно хоби се превръща в професия и смисъл на живота й. През 1913 г. отваря първия си магазин но скоро идва провалът. Първият успех е с представянето на дамска спортна колекция в бутика си в Дювил. През 1923 г. Коко Шанел разкрива пред списание „Харпър Базар" че „изчистения и семпъл дизайн е ключа към истинската елегантност”. Нейните колекции са изчистени, а дрехите са удобни. Прочутото едва ли не икона – сако на Шанел само по себе си е един малък свят, в света на философията на дизайнерката. Кройката е различна от традиционното сако, тъй като конструкцията на ръкавите е от три части. Това е запазената марка на Шанел заедно с ръчно направените шевове, тежките метални копчета и металната верига в основата на сакото.

Дизайнерът, който пръв излиза с парфюм, а именно Шанел №5. Новото, е че за първи път се смесват няколко аромата. Преди Шанел №5 всички парфюми са били с един аромат. Единственият парфюм запазил аромата и опаковката си толкова години. Той е класика в жанра и е мечта за всяка жена. През 1939 г. със започването на Втората световна война Шанел затваря магазините си. За нея това не е време за мода. След почти цели 20 години тя се завръща на модната сцена като представя първата си колекция през 1954 г. На 10 януари през 1971 г. Коко Шанел умира от сърдечен удар на 87-годишна възраст в апартаментa си в парижкия хотел Риц. Гробът й се намира в Лозана, Швейцария и върху надгробната плоча е изобразена лъвска глава символизираща нейната зодия. След тази загуба компанията се поема от немския дизайнер Карл Лагерфелд, който се превръща в душата на марката Шанел. В момента компанията е специализирана в производството на луксозни стоки, които включват висша мода. И днес истинската елегантност на моделите излиза от простотата на техните детайли. Те носят своята парижка идентичност в света на модата. Хората, които работят за тази марка създават уникални колекции от дрехи и аксесоари отличаващи се с качество при голямо разнообразие.

Автор: Атанаска Костадинова – стажант репортер

 

 

 

 

 

Рубрики Brand и тагове , , , ..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>