Сладкарници Чочко – качество, лоялност и професионализъм!

  Кристина Найденова ме посреща с широка усмивка и топло отношение. Положителната й нагласа от самото начало на разговора ми дава усещането, че е човек, който обича работата си и независимо от натовареното си ежедневие, умее да отделя внимание на всеки детайл. Кристина работи за фирма „Чочко” от 1 година и отговаря за маркетинга и връзка с ключови клиенти. Споделя, че многобройните срещи с клиенти и контакти я зареждат, а работата й носи изключително положителни емоции и желание за развитие. „В нашата фирма се дава шанс за развитие на всеки, който има желание за това, работим в много сплотен екип, а работодателите ни разбират и помагат” – звучи като работа мечта, но нека научим повече за фирма „Чочко” и нейната история.

Кристина разказва, че фирмата е основана преди 21 години в гр. Хасково. Започва като малък семеен бизнес, но нестихващото желание за развитие превръща „Чочко” в лидер на пазара на сладкарски продукти. Високата конкуренция на този пазар не е повод за притеснение за фирмата, защото тя има собствена формула за поддържане на водеща позиция. „Качеството на нашите продукти, дългогодишните ни клиенти и връзката с тях, добрия маркетинг” – това са факторите, които определят дългогодишния успех. В момента фирма „Чочко” разполага с два магазина в град Пловдив, цех в град Хасково и кафе-сладкарница в град София, но бъдещите цели за развитие включват разширяване на национално ниво, тъй като получават постоянни запитвания от различни български градове, кога ще могат да опитат вкусните им изделия.

Кристина споделя, че приоритетите на фирмата не са се изменили от започването на бизнеса до днес. Качеството на първо място и непрестанното развитие са били и ще бъдат водещи за фирмата.  С интерес искам да разбера дали се е променил вкусът на българския потребител през годините. Кристина ми разказва, че и при сладкарските изделия се следва модна тенденция. До преди няколко години са били предпочитани сметановите торти, парфетата, докато в момента хит са тортите с крем брюле, еклеровите, гараш. Заради все по-големия избор, който има потребителят, вече се търси не само качествен продукт, но и добър външен вид и визия. Фирма „Чочко” разчита на своите декоратори, които дават всичко от себе си с цел да задоволят и най- изтънчения вкус.

Най-нетрадиционната торта, която са правили е за човек, живял дълги години в Америка. Неговото желание е за торта във формата на картата на България, а върху нея е разположена Емпайър Стейт билдинг. Кристина споделя, че клиентите харесват много тортите на любимите си футболни отбори и редовно получават поръчки за приготвянето им. Най-важните предпоставки за приготвянето на перфектна торта са съставките, майсторството на сладкаря, технологията, съчетани в една „перфектна хармония”. Най-предпочитаните продукти в момента са новата кроасанова торта с крем брюле, която започва да се продава само преди 2 месеца, но вече може да се определи като тотален хит и е изключително търсена и харесвана, както и еклеровата торта с бисквитени блатове.

Една успешно  развиваща се фирма има нужда от добър персонал. Най-важните качества, които притежава персоналът в „Чочко” са лоялност и вежливост. Във фирмата работят хора от самото й създаване, като липсата на постоянно текучество на персонал е показателно за добрата работна среда. Според Кристина не се усеща криза в сладкарския бизнес, тъй като хората винаги ще имат празници, винаги ще имат повод да купят торта или друго сладко изделие и въпреки намалената покупателна способност на хората, фирма „Чочко” винаги се е стремяла да постигне максимално добро съотношение между цена и качество, което да е достъпно за всеки потребител.

Формулата за успешен бизнес в България е трудна за определяне, но фирма „Чочко” има своята формулировка – „удовлетворяване на желанията на потребителите, лоялни клиенти, качествен продукт и добро обслужване”. Кристина е администратор и на фейсбук страницата на фирмата, като постоянно се стреми да актуализира информацията и да споделя снимки на новите им сладки произведения. С усмивка споделя, че много от потребителите вече си поръчват торти от снимки, които са видели там, а някои торти по дизайн на клиенти вече  се превръщат в хит и непрекъснато се търсят за различни поводи.

Фирма „Чочко” използва различни маркетингови средства за реклама – билбордове, печатна и онлайн реклама, но според Кристина най-важната и най-успешна реклама е от уста на уста. „Ако някой е доволен от нещо, може да каже само на един, но ако е недоволен ще каже поне на седем човека, винаги сме се старали да компенсираме ако има някакъв проблем, защото доволните и щастливи клиенти са най-важното за нас”.

От скоро фирмата предлага и клиентски карти с отстъпка, които са комплимент към лоялните потребители. Те са с удобна форма, а при получаването им се записва имейла на клиента, чрез който при желание може да получава информация за сладкарницата, за новите продукти и промоции. В момента фирмата се готви усилено за предстоящите празници като подготвя невероятни изненади за Хелоуин, а новото начинание свързано с декорация с балони обещава още по-невероятни артистични предложения за всеки повод. Искрено им пожелавам успех, а Кристина се връща към своите задължения. В съзнанието ми все още стоят думите й „ качество, лоялност и развитие” – да, това е формулата за успех и за работа, която да обичаш.

Изготвил: Ралица Шишкова-стажант по „Маркетинг, ПР и Бизнес комуникации“

 

Рубрики Гости - бизнес и тагове , , , ..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>