Какви са качествата, които притежава лидера?

Събуждаш се и какво виждаш? Отдавна е отминало времето, когато ти – човекът трябваше да вървиш по отъпканата пътека до работа и  да я вършиш кротко и безропотно. А днес от всички тези кротки хора искат да са лидери, водачи, да притежават инициативност, да са мотивирани, да вземат бързи индивидуални решения, да притежават добър търговски нюх!

Ще кажете тези качества да ги търсят в младите хора! Но кой е възпитавал тези млади хора?

Какви са качествата, които притежава лидера? Раждаме ли се лидери или животът ни учи в един по- късен етап да се изградим като такива?

Лидерът познава себе си, знае своите силни и слаби страни и знае как да се възползва от тях. Не се страхува от критиката и не мисли с часове “защо той ми каза..”. Чрез градивната критика можеш да видиш действията си отстрани и да ги промениш.

Лидерът  притежава добър поглед върху нещата. Този поглед идва  обаче от собствените знания и умения! Да инвестираш в доброто си образование е инвестиция в собственото си бъдеще! Добрите умения идват с опита. Важно е да знаеш къде искаш да отидеш и как  да постигнеш това. Когато имаш цел си изминал наполовина пътя.

Лидерът взима трудни решения и поема рискове. В основата лежи отново вярата в себе си и преодоляването на страха у всеки от нас от провали. Трезва преценка на ситуацията и риска, а ако взетото решение се окаже неправилно не мисли, че си се проварил, защото си се научил, че в тази ситуация не трябва да се действа по този начин. Просто втори път няма да допускаш същата грешка.

Нерешителен ли си обаче, няма да допускаш никакви грешки, освен една- да гледаш отстрани всичко, което се случва с теб! Нерешителният не печели, защото се страхува от самата печалба.

Лидерът мотивира останалите, той не им налага своите виждания. Целта е да ги убеди в идеите си, да ги вдъхнови чрез примери. Когато вдъхновиш другия да върши неща, за които не е предполагал, че може дори и да помисли! Да пренесеш енергията си върху останалите и да ги заразиш с нея, да почувстват огъня й както ти!

За да бъдеш лидер трябва да ти се вярва! Да бъдеш почтен, грижовен и откровен, тогава останалите ще те следват. Да им помагаш да успеят, без да търсиш отплата и благодарност. Помагаш им, защото ти си водачът!

Вдъхновявай и се учи цял живот, бъди компетентен и постоянен в действията си!

Ако все пак не притежаваш всички тези качества се усъвършенствай и ги изгради  в себе си! Защото не ми е нужно предсказание, за да знам,че лидерът-това си ти!!!!!!!!!

Автор: Гергана Кабамитова – стажант по програмата „Маркетинг, PR и Бизнес комуникации“

 

Рубрики Маркетинг 2.0 и тагове , , , ..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>