Нагласите на Интернет потребителите към онлайн пазаруването

Изследването направи: Ирина Колакова – стажант по програмата "Маркетинг, PR и Бизнес комуникации".

 

 

 

 

 

 

 Появата на Интернет направи света по-малък. Повечето от дейностите, които ни се налага да извършваме през ежедневието си, вече са налични и в своята онлайн версия. Пазаруването онлайн вече се е превърнало в рутина за някои интернет потребители, но за други то е все още обвито от неяснота и притеснение.

Целта на проведеното маркетингово проучване е да хвърли светлина върху нагласите на хората, използващи социалните мрежи (в частност Facebook) за онлайн пазаруването.

Най-голям процент от респондентите, отговорили на анкетата, са на възраст между 19 и 26, както и в интервала 27-36 годишна възраст. Това ясно показва заинтересоваността на тези възрастови групи към онлайн пазаруването. 53% процента от анкетираните са отговорили, че изпитват притеснения относно пазаруването по Интернет.

Факторът, който смущава спокойствието на 43% от потребителите, е относно качеството на поръчвания продукт.

Другият основен фактор е т.нар. психологически. Повечето от хората са свикнали с идеята видят, докоснат и дори изпробват продукта, който смятат да закупят, а тази услуга все още е ограничена или съвсем не е налична при онлайн пазаруването.

Въпреки посочените рискови фактори 74% от анкетираните вече са използвали онлайн услуга за пазаруване. Това показва, че не малка част са готови да пренебрегнат притесненията си в името на удобството да поръчваш и получаваш от вкъщи това, от което имаш нужда.

Изследването показва, че най-силна е склонността за закупуване на продукти от категорията “книги, музика и филми”, следвана от категорията “дрехи, аксесоари, бижута”. В полето “друго” най-често попълван е отговорът “самолетни билети”.

За успешни онлайн продажби са важни характеристиките и възможностите на сайтовете за онлайн пазаруване, били те групови сайтове или електронни магазини на определена марка продукти и услуги.

Оказва се, че най-важната характеристика, според респондентите, е подробното описание на предлаганата оферта. Наличието на програма за лоялни клиенти, възможността на сайтовете за разширено търсене, както и класификация на офертите по цени, са  характеристики, който влияят положително.

Факторите, посочени като такива с най-малко значение, са наличието на форум, потвърждение на поръчките чрез SMS и класификацията на офертите по процент но намаление.

Относно платежоспособността на българския потребител, стана ясно, че средствата, който най-голям процент от анкетираните биха отделили за една онлайн покупка, се разполагат в интервала 20-50 лева. Най-макък процент от анкетираните биха отделили до 20 лева за една покупка.

Тези стойности обаче са различни при мъжете и жените. Изследването показва, че голямата част от жените са склонни да похарчат между 20-50 лева за предлаган онлайн продукт или услуга. Докато най-голяма част от мъжете посочват, че биха отделили над 100 лева за единична покупка.

Обратно на очакванията, на въпроса: “Правили ли сте покупка, необичайна за вас, ако е имало добра отстъпка в цената?” 51% от анкетираните са отговорили утвърдително. За 49% от резпондентите ефектът от намаления на цената и промоции оказва решаващо въздействие за покупка. Трябва да се отбележе също, че това влияние е еднакво силно спрямо представителите и на двата пола.

Изследването показва, че респондентите биха пазарували онлайн не само за себе си. 70% от анкетираните биха подарили ваучер на приятел, това означава, че в този случай те са купувачи, но не и крайни потребители на закупения продукт или услуга.

95% от всички отговорили потвърждават, че биха препоръчали на свои приятели и познати сайт за онлайн покупки, при условие, че са доволни от него. Рекламата “от уста на уста” в този случай би оказала силно влияние и може да се превърне в решаващ фактор при вземанто на решение за покупка. Собствениците на онлайн магазини не бива да пренебрегват и факта, че един доволен потребител би споделил добри думи за осъществената сделка средно на около 6 човека. Но за недоволството на некоректно обслужен клиент биха разбрали повече от 13 души.

В заключение можем да кажем, че въпреки по-слабо развитата склонност към онлайн пазаруване, се очертава тенденция за увеличаване на броя на онлайн потребителите на продукти и услуги. За да се постигне разширяването на пазара обаче доставчиците на подобни услуги следва да измислят начини за отстраняване на факторите, предизвикващи притеснение у потребителите, както и да се наблегне на възможностите на сайтовете, които потребителите отчитат като много важни.

Маркетингът, разбира се, никога не е излишен. Именно след като се познават добре целевите групи, сайтовете за онлайн пазаруване могат да приложат най-подходящите и ефективни маркетингови практики за стимулиране на продажбите и увеличаване на удовлетворението на потребителите си, формирайки лоялност към марката.


 

 

 

Рубрики E-commerce, Маркетингови проучвания и тагове , ..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>