Как рекламата става услуга

 

 

 

 

 

 

 

 

За маркетолозите е необходимо да бъдат все по креативни в посланията си към потребителите, за да се продават фирмените продукти. Занимаващите се с маркетинг търсят все повече начини да се обръщат към хората, а те в отговор на това приемат рекламата като нещо досадно и нежелано. Задоволяването на потребностите на клиента е изместено от усилието да се наложи бранда. В днешно време за хората е важно да са on-line чрез своите мобилни устройства и точно приложенията за Android и iOS се използват за създаване на допълнителен продукт и улесняване начина на живот. Това поведение създава по-тясна връзка с крайния потребител.

Например:

Приложението Start Stop на Audi. Чрез него се промотира технологията stop-start на Audi. По този начин се насърчава свързването на бранда с ефективност. IKEA има приложение, което позволява да се подреждат мебели виртуално и това да улесни вземането на решение за покупка. Така се преодолява невъзможността да се види как биха изглеждали новите мебели в дома на купувача. Nike+  стимулира хората да спортуват, да запишат постигнатите резултати и да ги споделят в социалните мрежи.

Подобно отношение на компаниите създава чувство за внимание и грижа за клиента. Допълнителните услуги също така ги правят по-конкурентоспособни.

Източник: МениджърNEWS

Изготвил: Атанас Атанасов – стажант по програма Маркетинг, PR, и Бизнес комуникации

 

 

Рубрики Реклама и тагове , , , ..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>