Историята на SONY Corporation

Най-голямата медийна корпорация в света Sony Corporation е един от водещите производители на конзоли за видео игри, видео комуникация, информационни технологии и електроника. Нейната история е вълнуваща и интересна, а създателите й вдъхновяват със своя пример хиляди хора по света.

Искате ли да научите историята на SONY CORPORATION? Тогава четете редовете по- надолу!

Какво означава думата “Sony”

Произходът на името Sony идва от комбинация на латинското "sonus" – звук и изразът "sonny boy", с който в Япония са били наричани младежи със свободен и новаторски дух. Sony олицетворява група от млади хора, пълни с енергия и умения за безгранично творчество.

"Sony" Корпоративна история

През 1946 година Масаро Ибука, инженер и Акио Морита, физик инвестират 190 000 японски йени и основават компания за ремонт на радио-приемници, състояща се от 20 служители. В същото време обаче, Масаро Ибука и Акио Морита мечтаят да навлязат в проектирането и производството на електроника.

Може би ще ви бъде странно, че първият опит на Sony да  се наложи на технологичния пазар е чрез автоматична готварска печка за ориз. Успехът за двамата създатели идва през 1954 г., когато Tokyo Tsushin Kogyo K.K. или Tokyo Telecommunications Engineering Corporation, както тогава е било името на компанията, печели лиценз за производство на транзистори. Транзисторът е бил вече открит в Америка, но не се е използвал в радиоприемниците, които са били лампови. През май 1954 Sony пуска първия японски транзистор и първия изцяло транзисторен радиоприемник. Известността на Sony продължава да нараства все повече и така през 1968 година отваря свой клон в Лондон – Sony United Kingdom, а малко след това се създава и Sony Corporation of America. Едни от важните изобретения са: първият цветен телевизор тип Trinitron през 1968, цветната видеокасета през 1971, видеокасетофонът система Betamax през 1975, уокменът през 1979, 3,5-инчовата дискета през 1989, електронният фотоапарат през 1981, първият в света CD плейър през 1982, първият масов камкордер през 1983, 8 мм видео през 1988, първият цифров видеокасетофон през 1985 и т. н. до днес. Уокмените са едни от продуктите на корпорацията, които бележат най-голям успех. За период от близо 30 години в цял свят са продадени над 220 милиона бройки.

Sony е международна компания – още в началото Акио Морита е знаел, че неговата компания не трябва да се ограничава само в Япония, а трябва да се насочи към целия свят. Той е настоявал името Sony да се вижда на всички продукти на компанията.
Sony Corporation of America е основана през 1960, а Sony United Kingdom – през 1968. След като продуктите са се продавали в дадена страна, значи е имало смисъл да се произвеждат на място. През 1972 е основана фабрика в Сан Диего, след което фабриката в Бридженд през 1974 за нуждите на Великобритания и Континентална Европа.

Лаптопите на SONY

Истинско удоволствие е да притежаваш лаптоп, произведен от Sony. Те са красиви, стилни, тънки и леки, а освен това са достатъчно бързи и надеждни, за да ги използвате в офиса или у дома. Серията лаптопи Vaio е едно от най-печелившите попадения на компанията. Тези компактни преносими устройства, обединяват в себе си производителност, стил и забавление. Лаптопите Vaio са удобни за носене и се характеризират с издръжливост и отличен набор от възможности за свързаност. С тази машина можете да сърфирате из мрежата, слушате музика, играете игри и т.н.

Лаптопите на Sony са особено обичани от хората, които търсят красив дизайн и бърза производителност в едно. Те имат отлични технически данни и параметри и се продават в различни серии: VGN-CR, VGN-NR, VGN-TZ, VGN-AR, VGN-UX, VPC-S, VPC-Z, VPC-F и т.н. Sony се наложиха в компютърната индустрия с класа и стил, които трудно могат да бъдат надминати.

Всеки нов модел на компанията има нещо иновативно и новаторско в себе си, което впечатлява потребителите и предизвиква истинска сензация на световния пазар.

Надеждността им се гарантира от  множеството преминати сложни и трудни тестове, извършени от самата компания, които свидетелстват, че ноутбуците Vaio работят без проблеми в реална работна среда.

Историята на Sony Ericsson

„Сони Ериксон“ е съдружие, създадено през 2001 година от японската фирма за електроника „Сони“ и шведската телекомуникационна компания „Ериксон“ с цел разработка на мобилни телефони. И двете компании спират собствените си разработки на мобилни телефони след учередяването на новата компания. Целта е да се слеят възможностите на двете компании.

Ръководството на компанията е базирано в Лондон. Центровете за разработка са в Швеция (ЛундШиста), Япония (Токио), Китай(Пекин), САЩ (Рисърч Трайянгъл Парк) и Англия (Манчестър).

Ериксон спира поделението си за производство на мобилни телефони през 2001 година поради натрупани големи загуби. Причината за част от тях е, че през 2000 година Ериксон използва чипове, произведени само от една фабрика на Филипс в Ню Мексико, в която става пожар. Филипс убеждава Ериксон и Нокиа че производството ще бъде възобновено до седмица, но това не се случва и двете компании претърпяват загуби. Докато Нокиа успява да предоговори чипове от друг производител, Ериксон изчерпва своите наличности. Това предизвиква отлагане на представянето на новите модели и производството на текущите.

Фирмата представя първите си продукти през Март 2002 година. „Сони Ериксон“ представя Уокман-серията (Walkman) през 2005 година. Тя е забележителна с това, че тези телефони са първите музикално ориенитрани мобилни телефони на пазара. Фирмата стартира и внедряването на марката Сайбършот в моделите от 2006 година с представянето на телефон със 3,2 мегапикселна камера/фотоапарат, моделът К790/К800, като пряк конкурент на моделите S60 и N-серията на Нокиа. Също така бяха създадени и хибридни телефони с 7 мегапиксела и с 10 мегапиксела камери. Моделите не бяха пуснати в масово производство.

През 2004 фирмата обявява, че е продала 42,3 милиона телефона. През 2005 броят вече е над 50 милиона. Според шведското списание „М3“ (брой от 7/2006) „Сони Ериксон“ надминава по продажби „Нокия“.

На 27 октомври 2011 г. Sony обявява официално, че предлага 1.05 млрд. евро за 50 % от акциите на Sony Ericsson и планира да приключи сделката през януари 2012 г. От страна на Ericsson се прехвърлят част от патентите и крос-лицензионните патенти, които се използват в телефоните на компанията. Имайки предвид бушуващите в момента патентни войни, стойността на принадлежащите на Ericsson патенти възлиза на десетки милиарди долара. За шведската компания обаче е важно да излезе от бизнеса поради липсата на перспективи за ръст на Sony Ericsson през близките няколко години. И именно от това е продиктувано съгласието й.

Към днешна дата, раздялата между Sony и  Ericsson вече е  официално факт.

На 15-и февруари окончателно е приключила сделката за придобиването от страна на японския концерн Sony на 50% от  Ericsson в общото предприятие за мобилни телефони Sony Ericsson. Ericsson потвърди, че за своя дял е получила 1,05 милиарда евро от Sony. Новата компания за производство на мобилни телефони ще се казва Sony Mobile Communications. Сред задачите на компанията са „дизайн, развойна дейност, производство и продажба на мобилни телефони“. 

Новото подразделение ще бъде интегрирано по-силно в останалите бизнес начинания на Sony. Потребителите ще имат повече възможности за свързване на телефоните си с други продукти на Sony, като таблети, телевизори и компютри.

Първият смартфон, който Sony пусна самостоятелно на пазара, бе представен на тазгодишното изложение CES. Sony Xperia S разполага с 1,5-гигахерцов двуядрен процесор и памет от 32 гигабайта. Екранът с размер 4,3 инча предлага разделителна способност от 1280 x 720 пиксела. Смартфонът бе снабден първоначално с операционна система Android 2.3, но Sony вече обяви актуализация до Android 4.0.

Смартфонът поддържа и игри за Playstation, произведени от Sony и предоставя достъп до Sony Entertainment Networks. С помощта на Bravia-Sync устройството може да се направлява и чрез дистанционно управление за телевизор.

Използвани източници:
http://www.sony.bg/article/id/1076414758272

http://ardes.bg/blog/2011/10/%D0%B2%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-sony/

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BE%D0%BD%D0%B8_%D0%95%D1%80%D0%B8%D0%BA%D1%81%D0%BE%D0%BD

www.investor.bg

Автор: Ивелина Йовкова Константинова-стажант репортер


 


 


 

 

 

Рубрики Brand и тагове , ..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>