Елементите на сделката на Доналд Тръмп

„Моят стил при правене на сделки е съвсем прост и ясен. Целя се много нависоко и след това натискам, натискам и натискам,  докато не постигна онова, което искам. Понякога се задоволявам с по-малко от това, което съм искал първоначално, но в повечето случаи приключвам там, закъдето съм тръгнал още от самото начало.”

Стане ли въпрос за бизнес и предприемачество на световно ниво, веднага в главата на човек изниква името Тръмп. То не е просто име, то е марка, то е гаранция за отлично предоставени услуги.

Доналд Тръмп освен инвеститор, е и един страхотен учител. Благодарение на неговата поредица от книги, хиляди хора са повярвали в себе си и са стартирали смело своята кариера.

Една от първите му книги  е  „Тръмп – изкуството на сделката“ – най-практичната бизнес книга, необходима за всеки, който се интересува от парите и успеха. В нея той посочва кои са най-важните елементи от една сделка. Ето най-важните козове, които той описва:

1.    Мисли на едро. Характерно за хората е да се плашат от успеха, да се колебаят в решенията си и съответно трудно постигат това, което са искали първоначално. Това обаче е страхотно предимство за други смели предприемачи, които улавят момента и печелят.
„За мен това е много просто – щом така и така ще мислиш, поне мисли на едро” – твърди Доналд.
 

2.    Очаквай най-лошото, доброто ще се погрижи само за себе си. Ако сте готови за най-лошото, никога няма да се разочаровате, а напровитив- ще действате така, че нещата винаги да стават по-добри и по-добри.

3.    Оставяй си максимум възможности. Никога не се придържайте към една сделка или подход. Много пъти голяма част от тях отпадат, без значение колко сигурни са изглеждали в началото. 

4.    Познавай пазара си. Правете сами проучванията си, искайте мнения… Питайте, разучавайте и чак тогава вземайте важни решения.

5.    Използвай преимуществата си. Най-добрият случай е да притежавате това, което противникът иска да получи. За съжаление не винаги става така, поради което, за да имате преимущество, на първо място трябва да сте убедителни. С други думи, вие трябва да убедите отсрещната страна, че е в нейн интерес да сключите сделката.

6.   Вдигни имиджа на мястото. Не винаги локацията е ключов фактор. Най-важна задача е да можете да издигнете имиджа на мястото и да го направите атрактивно, а това става с промоция и психология. 

7.   Извикай, за да те чуят. Тук най-важна роля играят връзките с обществеността. Тръмп обича да разчита на хиперболата. Тя никога не вреди. Хората обичат да мислят, че нещо наоколо е голямо и поразително. Тази невинна форма на преувеличаване е много ефективен метод за промоция.

8.   Отвръщай на удара.  Когато човек преуспява, завистта и ревността започват да те следят навсякъде. Затова и трябва да се отнасяте добре с тези, които ви отвръщат със същото, а друг път единственият избор е конфронтацията.

9.  Бий се в гърдите, но давай и качествена стока.  Хората могат да бъдат заблудени, но не и задълго. Затова хиперболата е добра стратегия, но в крайна сметка трябва да предлагате и добри стоки или услуги.

10.  Ограничавайте разходите. Можете да имате големи мечти, но от тях никога не може да излезе кой знае какво, ако не успеете да го реализирате с разумни разходи.

11.  Забавлявайте се! Парите не трябва да бъдат единствената мотивация. Те са само резултат. „Истинската тръпка е да играеш играта!” – непрестанно твърди Доналд Тръпм и може би това е най-големият му коз през всичките тези години.

Изготвил: Лилия Колева, стажант по проект “Студентски практики”

Специалност: Управление на регионалното развитие в Аграрен университет – Пловдив

 

Рубрики Маркетинг 2.0 и тагове , , ..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>