Дейл Карнеги – за успешната комуникация

   Има стотици правила, рецепти и закони за успешни комуникации, някои от тях са наречени златни, не е невъзножно да се появат платинени, диамантени и прочее, според възгледите на обществото за това, кой материал е по-ценен. Но като говорим за комуникации, има едно правило, което представлява фундамента на успешния комуникационен въпрос. Това правило гласи, че начина, по който казваме нещо, е винаги по-важен от това, какво всъщност казваме. Едва ли някои ще оспори този факт, а и именно на него се дължат някои доста нелицеприятни епизоди от световната история.

Връщайки се към мениджмънта, няма как да не отчетем ролята на комуникацията като фундамент на всички останали организационни дейности, функции и принципи. Гуруто в областта на човешките отношения Дейл Карнеги извежда няколко простички истини за общуването, на които си струва да обръщаме внимание не само там, където искаме да градим успешна кариера и да се развиваме професионално, а и в ежедневните непринудени разговори. Тези няколко прости истини всъщност представляват висш пилотаж за успешния комуникатор.

Първият принцип гласи следното: проявявайте искрен интерес към събеседниците си. По този начин ще накарате хората да се чувстват значими за вас. Това влияе благотворно на тяхното самочувствие и достойнство, и повишава мотивацията им при съвместна дейност с вас.

Бъдете добър слушател. Това осначава не просто да слушате, а и да разбирате. Не е нужно да симпатизирате на събесетиника си, по-скоро емпатизирайте! Накарайте хората да говорят сами за себе си и избирайте теми, които са интересни на себеседниците ви.

Не забравяйте, че няма начин да спечелите в спор. Всъщност победата в спор е едно твърде абстрактно понятие. Освен това при общуването не бива да допускате критика и недоволство от ваша страна, тъй като по този начин единственото, което можете да спечелите е конфликт със събеседника си. Вместо това бъдете заинтересовани и задавaйте въпроси. Това стимулира хората да помислят и вътрешната им реакция при отговора на въпроса ги мотивира.

Използвайте метода на Сократ, т.е. направете така, че събеседника ви да започне да ви дава положителни отговори.  Идеята е да се задават такива въпроси, че отговаряйки само с „да” накрая опонентът ви да достигне до идея, която преди това е отхвърлил.

И не на последно място винаги помнете, че усмивката е важна. Тя предполага добронамереност и е един несравнимо лесен начин да направите добро впечатление, зареждайки положително и себе си, и хората около вас.

Автор: Ирина Колакова

 

 

 

 

Рубрики Маркетинг 2.0 и тагове , , , ..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>