Беловска базилика

Датировката на сградата се отнася към края на V в. Базиликата е най – запазената част от разрушения късноантичен и средновековен укрепен град Левка (Левке, Левки) разположен на площ от 80 декара. Била е голям духовен център. Запазила се е непокътната до 17 век, когато е разрушена от турците при голямото помохамеданчване на българите от велинградските села. Мястото се почита и днес, и затова до базиликата е изградена черква, която макар и да е доста отдалечена от околните села е много посещавана.

Това е един огромен археологически комплекс от късната Античност и ранното Средновековие в края на V – VI век. Първите исторически сведения за крепостта и базиликата са от именития български патриот и пазарджиклията Стефан Захариев в неговото описание за Татар пазарджишката кааза. Последвана от списанията на Петко Рачов Славейков и други видни български възрожденци. През 1915 година българският учен Петър Мутафчиев прави първото научно описание на базиликата над село Голямо Белово, а през 1924 година са проведени и първите археологически разкопки финансирани от американския милионер Уйлям Уитмор и реализирани от археолога Андрей Грабар.

Базиликата е трикорабнатриапсидна, със синтрон, триделен нартекс, триконхален баптистерий. Има данни, че надсценичните кораби и притвора е била разположена емпория, според други изследователи емпория е имало само над притвора. Ясно е само, че като цяло градежът на базиликата в основите е от средно голям ломен камък, а стените са изградени от квадратни тухли споени с червен хоросан. Базиликата в месността „Свети Спас” датира от VI век от новата ера. Според изследванията на професор Петър Мутафчиев именно в град Белово е съществувала изчезналата в момента, но все още споменаваната Левкийска епархия. Всички данни говорят, че средният кораб е бил по-висок от страничните кораби, а триконхалния баптистерий е запазен само в основата си. През 1994 година базиликата е консервирана и частично реставрирана. Изградени са арките в придверието, а подовото покритие насипано с чакъл и по този начин базиликата е отворена и годна за посещения на туристи и като цяло е запазена напред във времето.

от Уикипедия, свободната енциклопедия

 

Рубрики Снимка на деня.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>